Psihonet

Orientat spre corp… escrocherie?

Like us? Share the knowledge!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Fiecare dintre noi este obisnuit sa mearga si o face in fiecare zi de multe, de multe ori.

Unii merg mai mult pentru ca nu au masina sau alte beneficii motrice ale progresului, altii mai putin, pentru ca au dobandit aceste beneficii. Altii inca umbla mult din motive de sanatate si utilitate… Au fost oameni curiosi, care nu erau prea lenesi si numarau – intr-un an o gospodina obisnuita parcurge cateva mii de kilometri in jurul casei sale. Destul de mult, nu? Acesta este un stil de viata sedentar pentru tine?!

Mersul pe jos este simplu. Stang, drept, stang, drept. Picioarele merg de la sine si nu au nevoie de ajutorul nostru. Daca ne gandim exact cum mergem, nu se va imbunatati. Mai degraba, chiar mai rau. Pasul va incepe sa se incurce, mersul va deveni nefiresc. Picioarele sunt capabile sa mearga destul de autonom. Asa cum mainile pot taia painea si scarpina atunci cand este o mancarime. Este clar ca picioarele, bratele si toate celelalte parti ale corpului nu sunt complet independente. Toate miscarile si zvacnirile lor sunt determinate de creier. Creierul a dat porunca degetelor sa bata darabana pe masa – ele canta. Nu degetele au vrut sa bata in masa, nu? Sau trage-ti nasul… Doar o cerere – nu confunda creierul cu mintea. Creierul este creierul, iar mintea este un caz special al creierului. Si daca creierul controleaza picioarele si bratele – e bine.

Daca te concentrezi pe felul in care mergi sau cum tii furculita la cina, vei avea senzatii ciudate. Mai mult, vei intelege ca a face toate acestea a devenit mult mai dificil si nefiresc pentru tine. Ca si caz special, va voi da un exemplu dintr-un alt tablou: spuneti-va cuvantul „scaun”. Un cuvant familiar. Acum spune din nou „scaun”. Repetati-l de multe ori la rand, lasati-l sa se blocheze in minte. Si vei descoperi un lucru uimitor: in primul rand, pe masura ce pronunti cuvantul, acesta va parea sa devina din ce in ce mai putin familiar, iar in al doilea rand, poti pierde complet subiectul care se „ascunde” in spatele acestui cuvant. Foarte des, mintea pur si simplu inceteaza sa inteleaga ce este un „scaun” … Acesta, desigur, este un efect pe termen foarte scurt, si de indata ce iti indrepti atentia catre ceva mai interesant, scaunul devine din nou scaun. Dar pentru acest scurt minut de fixare fortata asupra cuvantului, acesta inceteaza sa mai fie de inteles si evident. Uneori chiar incepe sa enerveze – ei bine, ce fel de „furculita” este aceasta – aceasta „furculita”!.

Va apropii incet de ceea ce este important. Incercati sa cantati cuvantul „scaun” timp de o jumatate de ora, in timp ce cineva canta mantra „OM”. Ai auzit de asta? Se spune ca este foarte util sa o cantati cateva ore pe zi, chiar aceasta mantra „OM”. Impotriva lui Om – nu exista obiectii, asa cum se spune. Fie se deschide o chakra, fie ritmurile corpului intra in rezonanta cu ritmul cosmosului, fie incepi sa vorbesti cu Dumnezeu – in general, ceva bun va iesi cu siguranta daca vei canta „OM”. Sincer sa fiu, chiar cred ca acesta este cazul. Si beneficiu va fi din asta fara gres! Si se dovedeste asa pentru ca, cantati mantra „OM”, si nu mantra „scaun” sau mantra „carnat”. Incercati totusi sa cantati mantra „scaun” timp de o jumatate de ora. Poti sa-l canti in fiecare zi timp de multi ani si sa descoperi ca nu-ti face bine. Nu! „OM” aduce, dar „scaun” nu aduce. Inseamna asta, ca mantra „OM” este o mantra cool, iar mantra „scaun” este rea si inutila? Nu, nu este. Dar ce atunci? Scaunul are sens pentru tine, dar „OM” nu. Carnatii au sens pentru tine, dar „OM” nu. Scaunul are sens, dar „OM” nu. „OM” nu are deloc sens, dar aduce beneficii teribile.

Sa ne amintim ca „OM” nu are nicio semnificatie, deoarece este important, si vom trece de la cuvinte la corp pentru ilustratii ulterioare. Incercati acum sa efectuati un exercitiu simplu: intindeti-va picioarele cat mai larg posibil si intindeti-va bratul drept inainte, cat mai inainte, iar bratul stang inapoi, cat mai inapoi. Stai asa cateva minute si asculta-ti cu atentie sentimentele. Ai ascultat? Si nu ai inteles nimic, nu-i asa? Este in regula! Este corect, nu este nimic de inteles.

Acum fa un alt exercitiu: stai drept si ridica-ti piciorul stang de parca l-ai pe un scaun. Inteleg ca nu exista scaun, dar este „parca”. Stai doua minute (daca poti), gandeste-te la ceea ce faci si la ce simti in legatura cu asta. Poate te simti enervat si acest lucru este normal, din moment ce nu stii si habar n-ai de ce mai exact faci asta. Pentru ce? Si va spun – va va salva de multe boli. Chiar aceste exercitii ajuta cu adevarat sa faci fata multor afectiunii. Aceste exercitii pe care le-am oferit au o caracteristica curioasa asupra careia ar trebui sa fii atent si anume, sunt absolut lipsite de sens! Ele nu au nicio semnificatie, asa cum mantra lui „OM” nu are. Chiar daca vrei cu adevarat, nu vei gasi nicio utilizare evidenta pentru aceste exercitii. Nu-ti vor fi de folos in viata. Ele sunt inchise in ele insesi si nu poarta deloc nicio functie utilitara sau semantica. Daca te-ai ocupat cel putin teoretic cu o varietate de metode de vindecare si de intarire a sanatatii tale, s-ar putea sa descoperi ca metodele si exercitiile date acolo sunt absurde daca sunt considerate in afara unui sistem bine explicat si legendat. Cam ca aceeasi mantra „OM” poti, fara ezitare, sa spui: „Canta legenda”! Si este adevarat: stai sau mergi pe maini, faci o randunica, schimbi fortat ritmul miscarii si ritmul respiratiei – toate acestea sunt lipsite de sens, toate acestea nu va vor fi deloc utile in viata de zi cu zi. Nici la serviciu, nici acasa, nici oriunde altundeva – faci o miscare si respiri cu o intensitate care depaseste eticheta acceptata.

Cu toate acestea, toate aceste exercitii, respiratie si mantre permit cu adevarat multor oameni sa scape de diverse boli si afectiuni. Iar efectul placebo singur nu poate explica acest lucru. Chestia este ca orice exercitiu fara sens implica o activitate pe care organismul trebuie sa o satisfaca fiziologic. Daca stai pe un picior si esti convins ca asta are o semnificatie importanta pentru tine, corpul nu are de ales decat sa invete sa stea pe un picior si sa se adapteze sa stea pe un picior. Si din moment ce acest exercitiu este obiectiv lipsit de sens si nepotrivit din punct de vedere functional (nu vei sta asa pe strada si la serviciu), corpul activeaza resursele si mecanismele de adaptare neutilizate anterior pentru a face fata cerintelor atat de ciudate ale lumii exterioare.

Aceasta nu este doar o adaptare cantitativa, cand se adauga inca o stare la o anumita cantitate de stari din resurse, nu! Aceasta este o adaptare calitativ noua, in care suma mecanismelor adaptative pe care o persoana le-a avut inainte renaste complet. De ce? Doar pentru ca a fost initiata o actiune fiziologic lipsita de sens, la care este imposibil sa se raspunda cu o simpla invatare. Nu numai omul este inselat, ci si trupul sau este inselat – asta este cel mai uimitor. Si, stii, aceasta este cea mai buna inselaciune din lume pe care am cunoscut-o in viata mea la care este imposibil sa se raspunda prin simpla invatare.

Din acest punct de vedere, nu conteaza ce fel de exercitii faci. Poti sa stai pe maini, sa respiri o data pe minut si sa te taresti pe nisipul de pe plaja. De asemenea, poti injura cat de tare poti in timp ce stai sub apa si canti mantra „Psihonet”. In acest din urma caz, desigur, nu ar trebui sa stiti ce este acest „Psihonet”, iar efectul terapeutic benefic va fi „in buzunar”. Pentru persoanele care sunt departe de computere si de tot ce este legat de ele, mantra „Google” va ajuta foarte bine. Pentru constipatie, diaree, ulcer gastric si pietre la rinichi. Personal, nu ma indoiesc deloc.

Trebuie doar sa va amintiti doua lucruri. In primul rand: tot ceea ce prescrii trebuie sa aiba o legenda buna, o explicatie a fenomenului de vindecare. Daca puteti convinge oamenii ca sederea pe un scaun imaginar are un efect bun asupra potentei, atunci va fi asa. Si in al doilea rand: tot ceea ce se face trebuie sa fie lipsit de sens si sa nu aiba o utilizare sau aplicatie secundara. Prin urmare, artele martiale nu sunt niciodata pozitionate ca vindecare – functia lor si posibila utilizare sunt prea evidente.

  • Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu!

  • Adauga un comentariu

    Inscrie-te la Newsletter-ul Psihonet.ro