Psihonet

De ce sunt oamenii gelosi?

Like us? Share the knowledge!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Pentru prima data, sentimentul de gelozie ne vine in copilarie. Principalul motiv pentru aparitia geloziei este teama de a pierde dragostea si atentia mamei. De exemplu, daca in familie se naste un al doilea copil, cel mai mare va fi disperat de gelos. Pentru ca acum toata dragostea si atentia mamei, asa cum i se pare, se indreapta catre cel mai mic.

Potiunea de gelozie este preparata cu doua ingrediente principale: frica si furie.

Frica il impinge pe copil sa gaseasca solutii care sa-l ajute sa intoarca dragostea mamei sale.

De exemplu, daca o mama a spus ca un un copil dintr-un apartament invecinat este un baiat minunat, fiul ei va incerca sa faca ceva pentru ca si mama lui sa spuna despre el cat de minunat este. Si daca spune ca este mult mai minunat decat acel copil, atunci si mai bine.

Furia este indreptata catre obiecte „ostile” care impiedica copilul sa primeasca aceasta iubire. Copilul intelege ca, daca nu ar fi fost acel baiat ticalos, ar fi ramas cel mai minunat. Drept urmare, ocazional il poate musca, ciupi sau lovi cu piciorul. In general, sa faca ceva pentru ca el sa nu interfereze cu fericirea lui de a fi cel mai iubit baiat din lume.

Dezvoltarea in continuare a sentimentului de gelozie depinde in mare masura de aceasta prima experienta din copilarie. De exemplu, daca un copil intelege ca atentia mamei poate fi „intoarsa” facand ceva care ii place, gelozia lui capata o forma creativa. Se va purta bine, va studia bine. Daca copilul a invatat sa atraga atentia asupra lui cu vaicareli si plans, atunci va adera la acest model de comportament in viitor. Daca l-a ciupit pe acel copil si el nu mai atrage atentia mamei sale, atunci la maturitate gelozia lui va deveni distructiva pentru altii.

Prin urmare, parintii ar trebui, daca este posibil, sa se „intoarca” la copil daca acesta a ales o linie pozitiva de comportament pentru a-si atinge scopul si, dimpotriva, cumva „sa se indeparteze” de el daca incearca sa atraga atentia parintilor sai intr-un mod negativ.

Exista diferente intre gelozia masculina si cea feminina?

Fara indoiala. Amintiti-va ca motivul geloziei copilului este intotdeauna mama (indiferent de sexul copilului). Cu alte cuvinte, primul obiect al geloziei este intotdeauna o femeie. Si asta duce la o consecinta destul de curioasa.

Cand un baiat devine barbat adult, va experimenta cea mai mare gelozie fata de o femeie. Cand o fata devine o femeie adulta, va simti cea mai mare gelozie… pentru cine? In relatie cu o femeie! Cu alte cuvinte, unui barbat ii pasa foarte putin de cum sunt alti barbati, ii pasa doar de fidelitatea (sau infidelitatea) sotiei sale. Pentru o femeie, in schimb, gandul la o alta femeie este mult mai enervant decat gandul ca propriul barbat ii este infidel.

Dar asta nu este tot. Baiatul traieste prima experienta de gelozie in competitie intensa cu „celalalt barbat” (cu tatal sau). Dar pentru fete, concurenta „cu o alta femeie” este exclusa in principiu: principalul ei „concurent” pentru atentia mamei ei este o persoana de sex opus. Acest lucru este foarte important, deoarece parintii pentru copil sunt „prototipurile” viitoarelor sale relatii adulte.

Cine este mama baietelului? Idealul iubirii. Si tatal? Standardul de comportament. Dar fata? Mama este pentru ea standardul de comportament, iar tatal este idealul iubirii. Intelegi ce inseamna asta? Baiatul este gelos pe idealul iubirii, iar femeia este standardul de comportament. Si cand un barbat este gelos, se indoieste ca femeia lui este un ideal. Cand devine o femeie geloasa? Cand se indoieste ca ea este standardul pentru barbatul ei. Sau presupune ca „cealalta femeie” este mai mult un standard decat ea. Aceasta inseamna ca o femeie are o tendinta subconstienta de a imita o rivala care „ii ia” idealul de iubire.

Baietii sunt mult mai competitivi (cu alti baieti) iar fetele sunt mult mai imitative (cu alte fete). In gelozia masculina, predomina furia (de aceea barbatii sunt mult mai predispusi sa comita crime si sinucideri pe baza de gelozie), in gelozia feminina – frica. In gelozia masculina domina principiul sexual, iar in gelozia feminina, legatura emotionala. Un barbat gelos este mai inclinat sa-i invinovateasca pe altii (de obicei nu tine cont de sine, este ideal prin definitie), o femeie geloasa, dimpotriva, isi vede propriile neajunsuri in acest sens. Barbatilor le vine rar prin minte sa „joace gelozia”, dar femeile o folosesc tot timpul.

Cum sa te descurci cu propria ta gelozie? Poate ca exista cateva tehnici psihologice speciale?

Poate ca gelozia face ceva bun pentru tine. Ca si baiatul caruia i s-a dat exemplul vecinului sau, iar acum incearca din rasputeri sa faca ceva pentru care sa fie si el laudat. Amintiti-va ca prima experienta de gelozie pe care am trait-o a fost teama de a pierde o persoana iubita. Si poti reaccesa aceasta iubire numai in mod creativ. Incercand sa fii mai bun. Mai bun decat altii. Cel mai bun om din lume.

Frica si furia sunt sentimente negative. Dar in aceasta potiune numita „gelozie”, ele sunt mai mult ca un leac decat o otrava. Iar prima experienta a geloziei din copilarie ne invata sa ne intelegem cu faptul ca niciunul dintre noi nu este „centrul universului”. Gelozia este cea care ne invata sa iubim, pentru ca incepem sa intelegem ca dragostea nu ne este data doar asa – trebuie castigata, trebuie cultivata. Prin urmare, nu v-as sfatui sa va grabiti sa „faceti fata” geloziei: poate fi o forta creatoare.

Pentru sustinatorii teoriei ca gelozia lor este cumva deosebit de daunatoare, permiteti-mi sa ofer urmatoarele recomandari.

In primul rand, ar trebui sa discuti despre sentimentele tale de gelozie cu persoana iubita. Sentimentele tale, repet. Daca discutiile tale sunt despre faptul ca partenerul tau te insala si vrei sa te asiguri ca nu este asa, astfel de conversatii nu sunt o discutie pe tema geloziei. Spune-mi cum te simti. Incearca sa-i explici care este motivul neincrederii tale fata de partenerul tau. Vorbeste despre neajunsurile tale, care ar putea fi motivul reprosului si neincrederii tale.

In al doilea rand, ar trebui sa lucrezi la stima de sine. Este un remediu universal pentru toate cazurile de gelozie. Cu cat stima de sine este mai mica, cu atat sunt mai multe motive de gelozie. Daca ai o stima de sine scazuta, intelegi subconstient ca nu meriti dreptul de a fi cea mai iubita persoana, iar asta te doare.

In al treilea rand, trebuie sa mergei la un psiholog pentru o programare; mai ales daca nici primul, nici al doilea pas nu te ajuta. Nu exista compilatii sau retete de vindecare a geloziei.

Daca o persoana sufera de durerea geloziei, dar isi pastreaza sentimentele pentru sine – poate acest lucru sa afecteze negativ relatiile? Este mai bine sa discutam despre emotiile noastre? Si nu numai de cele care privesc gelozia, ci si orice alte sentimente si emotii. Vorbeste mereu despre cum te simti. Cel putin va deveni mai usor.

Nu descopar nicio America, nu inventez roata sau focul: este bine cunoscut faptul ca a-ti exprima sentimentele ajuta la eliberarea emotionala. Doar nu confunda asta cu „varsarea de emotii”. Trebuie sa vorbesti despre sentimentele tale si nu sa arunci cu „apa fiarta”.

In plus. Sa-ti spui emotiile are un efect pozitiv chiar daca ti-o spui singur. Cu voce tare. De exemplu, daca esti cuprins de un sentiment de gelozie, atunci spuneti acest lucru (cu voce tare): „Sunt coplesit de un sentiment de gelozie, sunt gelos, sunt gelos, sunt gelos” (textul este arbitrar, principalul lucru este sa reflecte cat mai exact posibil ceea ce simti). Ajuta foarte mult.

Cum sa calmezi un partener daca are atacuri de gelozie? In general, astfel de relatii, in care o persoana este geloasa patologic, au un viitor?

Convulsiile geloziei nu se intampla doar. Au un motiv. De exemplu, daca un barbat pleaca la serviciu la sapte dimineata si se intoarce la douasprezece noaptea, si asa in fiecare zi, atunci femeia lui are tot dreptul la un „atac” de gelozie. Multi oameni cred: „Daca nu trisez, atunci partenerul meu nu are de ce sa-si faca griji”. Si ei considera gelozia partenerului exagerata si dureroasa. Dar artificialitatea este o consecinta. Motivul geloziei este lipsa semnelor de atentie. Faci economie la complimente, dai dovada de indiferenta fata de partea emotionala a relatiei tale. Si cu cat unul dintre parteneri se afla intr-un vid emotional, cu atat are mai multe motive de gelozie. Chiar daca partenerul lui este Sfantul Toma d’Aquino.

Al doilea „motiv” comun pentru atacurile de gelozie este anxietatea unui partener pentru lipsa de atractivitate. De exemplu, la o femeie in timpul sarcinii, gelozia se intensifica de multe ori, iar un barbat in aceste luni ar trebui sa fie deosebit de sensibil si atent la ea. Anxietatea (si, ca urmare, motivul „atacului” geloziei) poate fi cauzata de boli, rani, probleme sexuale si multe alte motive care reduc stima de sine si cresc anxietatea. Cu putin mai multa sensibilitate si atentie, poti reduce toate aceste atacuri.

In ceea ce priveste optiunile evident patologice, viitorul unor astfel de relatii depinde in intregime de rabdarea partii „geloase”. Daca vrei sa afli parerea mea, consider astfel de relatii umilitoare si nu merita continuate.

Exista o alta extrema – cand o persoana nu este deloc geloasa. Este in regula?

Absolut normal. Sa ne gandim la cauzele geloziei. De ce simte copilul frica de a pierde dragostea si atentia mamei? Pentru ca ii lipsesc clar atentia ei, afectiunea, zambetul, prezenta ei. Aceasta nu este o teorie, ci o experienta senzoriala. El este bolnav si ea nu este prin preajma. El vrea sa se joace, dar ea este ocupata. In consecinta, gelozia lui este un indicator al nemultumirii emotionale. Cred ca acest lucru este la fel de adevarat si pentru un adult. Daca relatiile de familie sunt construite pe dragoste, grija si incredere, nu pot exista motive de gelozie prin definitie.

Pentru multi parteneri, prietenia cu membrii de sex opus devine o piatra de hotar. Cei care cred in ea continua sa fie prieteni – si ii supun la nervi pe cei care nu cred. Cum sa fii in aceasta situatie?

Cred ca, pentru binele familiei, cel mai bine este sa excludem o astfel de prietenie. Exista un set de reguli nescrise pentru familie. Un barbat este prieten cu barbatii. O femeie este prietena cu femeile. Daca esti invitat intr-o companie heterosexuala, trebuie sa fii cu partenerul tau. Un cuplu casatorit este prieten doar cu un cuplu casatorit. Ar trebui evitata prietenia cu membri singuri de sex opus. Doar relatiile de afaceri sunt posibile cu ei.

Daca, totusi, cineva care crede cumva ca trebuie sa fie prieten cu un reprezentant de sex opus, atunci acesta din urma ar trebui sa alcatuiasca un cuplu (cel putin formal), iar intalnirile, desigur, ar trebui sa fie doar de familie.

  • Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu!

  • Adauga un comentariu

    Inscrie-te la Newsletter-ul Psihonet.ro